Rel Páratartalom: 36%
Szél: Változó 4 km/h
Látástávolság: > 10000m

Légnyomás: 1013.9 mb 

 Rel Páratartalom: 49%

Szél: K 13 km/h
Látástávolság: > 10000m

Légnyomás: 1014.9 mb 

Rel Páratartalom: 45%
Szél: Változó 4 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1014.9 mb

 

 Rel Páratartalom: 37%
 Szél: KÉK 7 km/h
 Látástávolság: > 10000m
 Légnyomás: 1010.2 mb

2010 időjárás előrejelzés információ törökországi zivatar vihar felhő eső időjárása éghajlat

 

Rel Páratartalom: 20%
Szél: DK 7 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1013.9 mb

Az oszmán-török vagy (a tulajdonképpeni) török nyelv (türkçe vagy türk dili) az altaji nyelvcsalád török ágán belül a köztörök nyelvek oguz csoportjába tartozik. Az elnevezés eredetileg a hajdani Oszmán Birodalom török ajkú lakosságának zömét kitevő török nép anyanyelvének megjelölésére szolgált, de a magyar szakirodalomban az oszmán-török nyelv közvetlen folytatójának számító modern török nyelv megnevezéseként használatos, megkülönböztetésül a többi török nyelvtől, ugyanis e nyelv neve és a török nyelvcsalád elnevezése azonos. Bár a többi türk nyelv (főleg az azeri és a türkmén, melyeket a volt Szovjetunió utódállamaiban beszélnek) közel áll a törökhöz, fontos különbségek vannak köztük a nyelvtan, a szókincs és a hangtan tekintetében. A török agglutináló nyelv, főleg ragokat használ, ritkák az elöljárószavak. Egészen 1929-ig az arab ábécét használták, Atatürk radikális reformjának köszönhetően vezették be a latin betűket.Török nyelv  törökország törökországi információ infók infó hasznos történelem

2010 időjárás előrejelzés információ törökországi törökország vihar zivatar infó napi időjárása felhő

 

Rel Páratartalom: 30%
Szél: Változó 6 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1015.9 mb 

2010 időjárás hasznos felhő törökország törökországi információ előrejelzés éghajlat eső vihar zivatar

 

Rel Páratartalom: 30%
Szél: Változó 6 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1014.9 mb 

  

2010 időjárás előrejelzés információ törökország törökországi

Rel Páratartalom: 70%
Szél: D 9 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1007.1 mb

 

Rel Páratartalom: 74%

Szél: É 30 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1008.1 mb

időjárás 2010 törökország törökországi információ előrejelzés infók infó vihar zivatar eső felhő

 

Rel Páratartalom: 26%
Szél: D 7 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1009.1 mb 

2010 időjárás előrejelzés információ törökország napi törökországi eső felhő augusztus infó

 

Rel Páratartalom: 35%
Szél: K 7 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1008.1 mb 

törökország 2010 napi időjárás előrejelzés augusztus 3 nap eső felhő vihar zivatar

 

Rel Páratartalom: 51%
Szél: Változó 6 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1010.8 mb 

 Törökország


Rel Páratartalom: 43%
Szél: NYDNY 11 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1012.9 mb

Török gasztronómia

2010.07.30. 12:39

Törökország

Gasztronómia:

A török konyhaművészet jól ismert Európában, elsősorban a görög gyros török változatát, a kebabot fogyasztják a legszélesebb körben, de szinte mindenki ismeri a mézes baklava édességet vagy a népszerű török kávét is. A török konyhában a leggyakrabban használt alapanyagok: a padlizsán, a zöldpaprika, a hagyma, a lencse, bab, paradicsom, fokhagyma, és az uborka. A legkedveltebb gyümölcsféleségek közé tartozik a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a sárgadinnye, a füge, a citrom; a törökök kedvelik a magvakat és dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát, a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót. A leginkább használt fűszerek a petrezselyem (melynek csak a levelét hasznosítják), a köménymag, a feketebors, a paprika, a menta és a kakukkfű. A török konyhát jelentősen befolyásolta az Oszmán Birodalom sokszínűsége, multikulturális környezete. Az oszmán konyhaművészet egyesítette a birodalom területén élő népek ételeit, és elkészítési módszereit. A legnagyobb befolyást a görög és közel-keleti konyha gyakorolt rá, de keveredtek benne az ősi, közép-ázsiai török hagyományok is.


A kenyér búzából, árpából és kukoricából készül még ma is. Jellegzetesen török kenyér a pide (pita) és a tandir ekmegi (tandir: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán sütik ki a kenyértésztát). A török étkezési szokások drasztikus változáson mentek keresztül a 20. század folyamán; a törökök nyugati minta szerint kezdtek étkezni. A hagyományos török szokások szerint kis adagokat szolgálnak fel, és sok kenyeret fogyasztanak az ételekhez, még a rizs és a bulgur mellé is. A hús korábban luxuscikknek számított Törökországban, a legnépszerűbb húsáru a bárányhús volt, melyet leginkább ünnepeken (pl. esküvő) fogyasztottak. Amikor a húsipar megjelent Törökországban, a hús mindenki számára könnyen elérhető élelmiszerré vált, és bekerült a törökök mindennapi étrendjébe. A gyorséttermek megjelenésével egyre népszerűbb lett a döner kebab és a kebabok különféle fajtái. A kebabon kívül a világon a legismertebb török étel a desszertek közé tartozik: a baklavát többféle módon készítik, gyakran dióval, magokkal gazdagítják, olykor pedig kávéval és kakaóval dúsítják,a baklaván kívül Törökországban népszerűek a tejes édességek is, például a muhallebi, sütlac (tejberizs) is.

Bár a legtöbb török muzulmán, manapság már ők is sűrűn fogyasztanak alkoholos italokat. A raki jellegzetesen ánizsízű alkoholos ital, melyet általában a mezével együtt fogyasztanak. Népszerű még a boza (erjesztett ital búzából vagy darából); az alkoholmentes italok között pedig az ayran (joghurtital) és a salgam (vörösrépalé). A hagyományos italok közül kiemelkedik a tea és a török kávé. A teát különleges, vékony, harang alakú üvegpohárkából fogyasztják, cukorral, de citromlé nélkül. A teát egy kétrészes teáskannában készítik (caydanlik), melynek alsó részében vizet forralnak, felső részébe helyezik a tealeveleket. Amikor a tea elkészül, a felső kannából öntenek egy keveset a pohárba, majd felhigítják forró vízzel az alsó kannából. Így mindenki szabályozhatja magának, hogy mennyire erős teát szeretne inni. A török kávét egyszerű fém kávékiöntő edényben főzik: a vízbe belekeverik az őrölt kávét (van, aki cukrot is tesz az edénybe), majd forrásig főzik. Ezután habját leöntik, majd újra felforralják a kávét.

törökország napi időjárás előrejelzés 2010 aktuális

 

Rel Páratartalom: 51%
Szél: KÉK 15 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1012.9 mb

 

törökország napi időjárás előrejelzés aktuális 2010

 

Rel Páratartalom: 42%
Szél: NYDNY 11 km/h
Látástávolság: > 10000m

Légnyomás: 1011.9 mb 

Törökország napi időjárása
Rel Páratartalom: 42%
Szél: NYÉNY 7 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1012.9 mb

Törökország időjárása 


Rel Páratartalom: 24%
Szél: Változó 6 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1008.1 mb

 törökország napi időjárás előrejelzés 2010

Rel Páratartalom: 34%
Szél: ÉNY 7 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1011.9 mb

 

törökország 2010 időjárás előrejelzés

 

Rel Páratartalom: 50%
Szél: D 6 km/h
Látástávolság: > 10000m

Légnyomás: 1011.9 mb 

törökország időjárás 2010 

Rel Páratartalom: 31%
Szél: ÉNY 15 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1010.2 mb

Törökország időjárás 


Rel Páratartalom: 42%
Szél: NYÉNY 6 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1012.9 mb

 Törökország időjárás


Rel Páratartalom: 66%
Szél: ÉÉK 19 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1011.9 mb

 Törögország időjárása


Rel Páratartalom: 62%
Szél: ÉK 13 km/h
Látástávolság: > 10000m
Légnyomás: 1015.9 mb