Sokszínű ország

Az ország tagoltságát és a kiterjedését nézve elmondhatjuk, hogy majdnem minden egyes időszakban találni akár egy kis sarok területet, ahol nekünk megfelelő időjárás uralkodik. Reggel megfürödhet a felmelegedett tengerben és a délutánt eltölheti síeléssel a behavazott csúcsok valamelyikén…


Az egész orzság több klimatikus résre van tagolva. Általánosságban érvényes, hogy a belföldön és az ország keleti részén nagyobb hőmérséklet ingadozással találkozhatunk, a nyár itt forró és száraz, de télen a saját bőrünkkel érezhetjük akár a -43°C fokot is. Ezeken a területeken télen néhány hely a hótorlaszoktól teljesen megközelíthetetlen és ebből az okból kifolyólag csak az igazi kalandoroknak ajánlott.

A tél lényegében mérsékelt a déli és a nyugati tengerparton, inkább esőkkel és 0°C körüli hőmérsékletekkel. A tengermelléki üdülőhelyek meglátogatására a legalkalmasabb időszak április végétől november kezdetéig.

A nyári hónapokban a hőmérséklet akár a 40°C fokot is elérheti, tehát aki nem melegkedvelő típus, annak inkább a főszezonon kívül kellene üdülését terveznie Törökországba – tavaszra és őszre. 

Általában a hasonló területek meglátogatásánál vigyázni kell a vízháztartás betartására és fel kell készülni az esetleges bélbántalmakra, amelyek az eltérő klimatikus feltételekenek és az ételeknek köszönhetően megkeseríthetik szabadságunkat.

Pár jótanács

Biztos, hogy jó, ha nem felejtjük otthon a fejfedőnket, a napszemüveget és a magasabb faktorú napozótejet,hogy aztán ne kelljen pár napot eltölteni a szobán akkut bőrgyulladással.
Az éghajlati feltételek különbözőségének hatására más növény – és állatvilágot találhatunk a tengernél, mint a belföldön. A növényvilágból főleg hibiszkuszt, mirhát, babért, gesztenyét, jávorfát, platánokat, olivát, pálmafát, fügefákat és banánfákat láthatunk. (Törökország a mogyoró és az szultán mazsolák legnagyobb előállítója.)

A belföldön találkozhatunk gazellákkal, muflonokkal, szarvasokkal, flamemgókkal, vad öszvérekkel és vadmacskákkal, sajnos gyakori látvány a kóbórló kutya is. A hegyekben leopárdok, hiúzok és medvék élnek, kisebb szerencsével pedig találkozhatunk sassal, sólyommal vagy vörös vércsével, amiket szívesen figyelnénk meg.

 

Éghajlat

Hónap hónap után

Decembertől február közepéig a legtöbb területen az éghajlat nagyon hideg. Törökország egész keleti része hótakaróval fedett, amely a hegyoldalakon megmarad még a következő melegebb hónapokban is.

 

A tenger melletti területeken a levegő hőmérséklete 18°C határán mozog. Február és március az esők hónapja 15°C és 20°C közötti hőmérséklettel. Érezhető melegedés csak április elején érkezik, amikor is a tavasz kezdődik Törökországban. Az ország keleti részén gyakoriak az esőviharok, de a Földközi - és az Égei - tenger vizeiben már mutatkoznak az első úszók, és a hőmérő higanyszála túllépi a 20°C.

A hivatalos turisztikai szezon májusban kezdődik. A időjárás állandósult, és tartós esők már nem fenyegetnek. Az levegő átlaghőmérséklete 25°C körül mozog. Június ideális hónap Törökország meglátogatásához. Az időjárás elragadó és a hőmérséklet még nem olyan magas - körülbelül 30°C. Júliusban és augusztusban tetőzik a szezon. A levegő hőmérséklete ilyenkor 35°C és 40°C ig kúszik fel.

Szeptember első fele még állandó időjárással és 30°C körüli hőmérséklettel dicsekedhet, de a hónap végén már érezhető a lehűlés. Ettől az időszaktól kezdődően október közepéig Törökországot érdemes a turisztika vagy a felfedező kirándulások céljából meglátogatni. Október közepétől jönnek a kitartóbb esők. A hőmérséklet azonban még mindig 25°C határán van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokorszag2010.blog.hu/api/trackback/id/tr382103188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.